Junioři se Spartou ztratili vedení a padli v nájezdech

Z l í n - Ve třetím kole nadstavbové části NOEN extraligy juniorů se představili zlínští mladíci na domácím ledě. V utkání dlouho bojovali o vítězství, když vedli po dvou brankách Lukáše Buchty. Spartě se ovšem ve třetí třetině povedlo srovnat a rozhodovalo se až v samostatných nájezdech, kde o vítězství pro hosty rozhodl Krudenc.
39.kolo, ne 23.2.2014, ZS Luďka Čajky
Zlín
Sparta
2:3sn
(1:1, 1:0, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 18. Buchta (Matula, Stránský), 30. Buchta (Matula, Urbanec) – 13. Brejcha (Chlapík, Schwamberger), 56. Brém (Chlapík, Schwamberger). Rozhodčí: Fiedler – Kašík, Vožda. Vyloučení: 4:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 98. Střely na branku: 37:31. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 2:1, 2:2, 2:3 sn.

Svoboda – Stuchlík, Macharáček, Zbořil, Andrýsek, Buchta, Talán, Urbanec, Kužílek – Hlaváč, Kratochvíl M., Dalajka, Gremlica, Kratochvíl Š., Zaremba, Karola, Haničinec, Stránský, Matula, Hladiš, Galuška

Neužil – Mikliš, Skřivánek, Vokurka, Bílek, Slavíček, Březina, Vacek – Schwamberger, Augustin, Arnošt, Soumelidis, Litera, Brzobohatý, Chlapík, Pulkrab, Budiak, Černoch, Brém, Brejcha, Krudenc

První šanci zápasu měli hosté, když se do samostatného úniku dostal Daniel Schwamberger. Ovšem brankář Svoboda i s notnou dávkou štěstí dokázal kotouč vytěsnit ven z brankoviště. Na druhé straně hrozili Zlínští z přesilových her, ale Neužil svůj tým podržel. Na první branku se čekalo do 13. minuty. Sparta dokázala využít početní výhodu, když Filip Chlapík našel neobsazeného Tomáše Brejchu, který pohodlně zakončil.

Sparta po inkasované brance přidávala dále na tempu, ale další přesilovku už se proměnit nepovedlo. Naopak srovnat se podařilo Zlínu, když na trestné lavici pykal Ondřej Mikliš. Dominik Matula našel mezi kruhy volného Lukáše Buchtu, který dokázal propálit Neužila. Vedení mohl na stranu Sparty vrátit z následné akce Schwamberger, ale ani napodruhé Svobodu v úniku nepřelstil.

Aktivním nástupem do druhé třetiny se prezentovali domácí, kteří obstřelovali Neužila ze všech pozic. Vážnější šanci si ale vypracoval Patrick Brzobohatý, který ujel obraně a dostal se až před Svobodu, který tak vychytal i třetí nájezd soupeřovy družiny.

Po faulech Brejchy a Vokurky dostali berani výhodu dvojnásobné početní výhody. Kotouč si několikrát na modré čáře vyměnil Urbanec s Lukášem Buchtou, jenž napřáhl a tvrdou ranou poslal Zlín do vedení. Srovnat stav mohl Daniel Arnošt, ale z mezikruží proti vyjetému Svobodovi neuspěl. V samotném závěru druhé dvacetiminutovky mohli ševci přidat i třetí branku, ale Neužil vychytal Gremlicovu střelu i dorážky Karoly.

Ve třetí části soupeři dlouho vyčkávali a polovinu třetiny na ledě nebyla vidět vážnější příležitost. Až do chvíle kdy se před odkrytou brankou zjevil Petr Litera, který ovšem pohrdl šancí srovnat stav a přestřelil. Sparta následně dostala výhodu přesilové hry, kde měl další šanci Filip Chlapík. Martin Svoboda ale předvedl parádní zákrok.

Sparta i nadále obléhala branku beranů a vyplatilo se. Vyrovnávací branka přišla včas, když v 56. minutě Tomáš Brém procedil kotouč pod ramenem zlínského brankáře. Hosté mohli záhy i vést, ale Augustin svou nebezpečnou střelu dorážel jen těsně vedle tyče. Rozhodnutí měl v poslední minutě na holi Brém, ale Svoboda podržel svůj tým, a tak přišlo na řadu prodloužení.

Nastavení branku nepřineslo, a tak rozhodovali až samostatné nájezdy, kde o vítězství Sparty Praha rozhodl Václav Krudenc, jenž zakončil ve stylu Forsberga.

Ohlasy trenérů

Robert Svoboda (PSG Zlín): Měli jsme vyhrát, zápas to byl dobrý. Udělali jsme hrubé chyby v obraně, které však dokázal napravit brankář Svoboda. Měli jsme taky dost příležitostí, kde jsme mohli rozhodnout. Přišly nájezdy, které jsou se Spartou těžké. Již poněkolikáté nás vychytal Neužil.